Řízení materiálového toku ve výrobním závodě v oboru stavebnictví - Žák, Pavel; Jirsák, Petr; Rathouský, Bedřich; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2025)
Diplomová práce se zabývá analýzou procesů řízení zásob ve vybrané výrobní společnosti, která si přála zůstat anonymní. Cílem práce bylo posoudit, zda současné nastavení zásobovacích procesů odpovídá principům efektivního a prediktivního plánování, a navrhnout opatření vedoucí ke zlepšení provozní výkonnosti. V teoretické části jsou shrnuty klíčové přístupy k řízení zásob, klasifikaci položek pomocí ABC-XYZ analýzy, predikci poptávky a prostorové analýze. Praktická část se opírá o analýzu dat za roky 2021–2024 a využívá metody jako Holt-Winters, LSTM, výpočty ROP a bezpečnostních zásob, ABC-XYZ klasifikaci a gravitační analýzu vizualizovanou pomocí heatmap a interpretovanou v tunokilometrech. Práce identifikuje nedostatky v oblasti forecastingu, kumulování zásob a nerovnoměrného zatížení závodů. Na základě výsledků jsou navržena konkrétní doporučení jako je: zavedení predikčních modelů, zúžení sortimentu, vytvoření kontrolních mechanismů, úprava datové základny a změna plánovací logiky výroby. Výsledky dokazují, že důraz na výrobní efektivitu sám o sobě nevede k provozní optimalizaci, pokud není propojen s řízením poptávky a logistiky.
Vedoucí práce: Petr Jirsák
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses