Komparace stavu finanční výkonnosti vybraných sportovních klubů - Kurka, Daniel (2025)
Tato bakalářská práce se zabývá vymezením právních forem sportovních klubů v České republice porovnáním finanční analýzy českých (SK Slavia Praha, AC Sparta Praha a FC Viktoria Plzeň) a zahraničních (SSC Neapol (Itálie), AS Monaco (Francie) a Atlético Madrid (Španělsko) fotbalových klubů. Analýza využívá horizontální analýzu, poměrovou analýzu a finančně sportovní analýzu mezi lety 2018 až 2023. Výsledky ukazují, jak jsou české kluby závislé na externím financování, ukazují nižší obrat i cash flow, i přes to, že se evropských ligách účastní stejných soutěží. Závěrem je doporučeno posílení atraktivity domácí ligy.