Oceňování nefinančních aktiv podle účetních standardů v České republice a Uzbekistánu : Komparace účetních přístupů a jejich praktické aplikace - Sulimova, Anastasiya (2025)
Bakalářská práce analyzuje rozdíly v oceňování nefinančních aktiv mezi účetními systémy České republiky a Uzbekistánu. Teoretická část kategorizuje nefinanční aktiva a popisuje oceňovací metody obou zemí. Praktická část analyzuje účetní závěrky čtyř vybraných společností z energetického a automobilového sektoru a simuluje přecenění aktiv. Výsledky ukazují, že rozdíly v přístupech (odpisové politiky, reálná vs. pořizovací hodnota) významně ovlivňují strukturu bilance a interpretaci účetních výkazů. Práce zdůrazňuje potřebu transparentnosti a správné interpretace při mezinárodním srovnávání.