Koncept investic do nemovitostí v účetním výkaznictví - Vávrová, Karina (2025)
Tato bakalářská práce se zaměřuje na problematiku investic do nemovitostí v účetním výkaznictví, přičemž hlavní pozornost je věnována srovnání přístupů podle Mezinárodního účetního standardu IAS 40 a českých účetních předpisů. Cílem práce je analyzovat důvody zavedení IAS 40, zhodnotit jeho praktické výhody a omezení a porovnat jejich dopad na transparentnost a užitečnost účetních informací v porovnání s tradičním modelem oceňování historickými náklady používaným v České republice. Výsledky analýzy přispívají k hlubšímu pochopení rozdílů mezi mezinárodními a českými účetními rámci a jejich dopadu na kvalitu účetních informací a rozhodovací procesy uživatelů účetních výkazů.