Komparace poplatků za komunální odpad - Koppová, Dominika; Slintáková, Barbora; Maaytová, Alena; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2025)
Bakalářská práce se zabývá dopady změny systému místního poplatku za komunální odpad v obci Stružnice, která přešla mezi lety 2023 a 2024 z poplatku za obecní systém odpadového hospodářství na poplatek za odkládání komunálního odpadu z nemovité věci. Poplatek za komunální odpad představuje nejen klíčový zdroj financování odpadového hospodářství obcí, ale může také sloužit jako efektivní nástroj motivace občanů k předcházení vzniku odpadu, jeho důslednějšímu třídění a celkově odpovědnějšímu nakládání s odpady. Cílem této práce je analyzovat dopad nově zavedeného systému z hlediska produkce odpadu a separačního limitu, ekonomické soběstačnosti obecního odpadového hospodářství a vnímání změny občany. První dvě hlediska jsou zkoumána na základě dat z Monitoru státní pokladny a údajů poskytnutých obcí Stružnice, poslední hledisko pak prostřednictvím dotazníkového šetření. Výsledky ukazují, že obec dosáhla po zavedení změny zlepšení ve všech třech sledovaných oblastech.
Vedoucí práce: Barbora Slintáková
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finance [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses