Účetnictví, daňová evidence a zdanění sportovců v ČR - Svobodová, Markéta (2025)
Tato bakalářská práce se zabývá komplexní analýzou právních, účetních a daňových specifik profesionálního kolektivního sportu v České republice, s primárním zaměřením na postavení jednotlivých sportovců. Cílem práce je poskytnout argumenty osvětlující současnou situaci v profesionálních kolektivních sportech, kde sportovci mohou být nejen zaměstnanci, ale i osobami samostatně výdělečně činnými. U těchto dvou režimů je provedeno srovnání celkové míry zdanění sportovců, které zachycuje významné rozdíly v daňovém zatížení. Daňová optimalizace ze strany sportovců i jejich klubů přináší nejrelevantnější argument, proč se české sportovní kluby od varianty zaměstnávání svých hráčů odklánějí.