Řízení měnového rizika na příkladu zvolené společnosti - Mišner, Jakub (2025)
Bakalářská práce se zabývá problematikou měnového rizika a jeho řízení. V současné době je toto téma nedílnou součástí všech společností vystupujících na mezinárodním trhu. V rámci této bakalářské práce si nejdříve představíme pojmy, které s tématem úzce souvisí a následně se podíváme na možné metody jeho řízení. V následující praktické části práce využijeme získané dovednosti a aplikujeme je na konkrétní společnost. Zanalyzujeme si faktory, které ovlivňují otevřenost devizových pozic společnosti a pokusíme se vymezit její transakční a ekonomickou devizovou expozici. Prozkoumáme její nástroje využívané ke snižování tohoto rizika a zhodnotíme celkovou situaci společnosti, případně zkusíme navrhnout jiné nástroje, které by společnost mohla využívat.