Analýza efektivity veřejné podpory výzkumu, vývoje a inovací v České republice - Procházka, Albert; Kureková, Lucie; Kotrba, Vojtěch; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2025)
Cílem této bakalářské práce je analyzovat, zda má veřejná podpora výzkumu a vývoje měřitelný dopad na produktivitu práce na regionální úrovni. Pomocí panelového modelu s fixními efekty zaměřených na regiony je zkoumán vztah mezi veřejnými a soukromými výdaji na výzkum a vývoj a výkonností ekonomiky ve 14 krajích České republiky v období 2005–2023 (celkem 266 pozorování). V rámci praktické části byly testovány tři výzkumné hypotézy, přičemž výsledky ukazují, že veřejná podpora VaV má statisticky významný, avšak prostorově heterogenní vliv na produktivitu. Silnější efekt je identifikován u soukromých výdajů. Práce dále odhaluje meziregionální rozdíly v účinnosti veřejné podpory a poukazuje na význam regionálních specifik pro formulaci inovační politiky.
Vedoucí práce: Lucie Kureková
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses