Ochrana spotřebitele v úvěrovém financování - Řepová, Jana (2025)
Bakalářská práce se zabývá ochranou spotřebitele v oblasti úvěrového financování, zejména v souvislosti s hypotečními úvěry. Cílem práce je zhodnotit vývoj právní ochrany spotřebitele a přiblížit, jak se změny v legislativě promítají do praxe, konkrétně z hlediska výše poplatku za předčasné splacení hypotečního úvěru a transparentnosti pravidel. Teoretická část se věnuje významu ochrany spotřebitele, historickému vývoji zákona o spotřebitelském úvěru, jeho současné podobě a vlivu evropských směrnic (CCD1, MCD, CCD2). Dále jsou popsány pravomoci subjektů vykonávajících dohled nad dodržováním pravidel. Empirická část se soustředí na rozbor výpočtu poplatku za předčasné splacení účelového hypotečního úvěru dle nové právní úpravy účinné od 1. září 2024. Na konkrétním modelovém příkladu jsou porovnány výsledné náklady spotřebitele v různých obdobích. Cílem této analýzy je zjistit, jak se změny v právní úpravě promítly do reálné praxe a zda vedly k posílení ochrany spotřebitele.