Vliv společné měny na post-krizový ekonomický vývoj vybraných evropských států - Tůma, Filip; Krejčová, Nikola, 1974-; Brožová, Dagmar, 1958-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2025)
Předmětem této bakalářce práce je zpracování jednoho z vysoce aktuálních témat, kterým je vliv eura na postkrizový vývoj ekonomik. Cílem práce je potvrdit hypotézu, že společná měna pozitivně přispívá krychlejšímu návratu na předkrizovou úroveň ekonomického růstu. Zaměřuje se na evropskou integraci s důrazem na společnou měnu a za tímto účelem ukotvuje i teoretický rámec pro analýzu v praktické části. Kvantitativní analýza vlivu jednotné měny po makroekonomickém šoku vyhodnocuje výstupy panelové regrese, pro kterou je využit regresní diskontinuitní design. Výsledky práce nepotvrzují významnost eura jako faktor ovlivňující postkrizovou návratnost. Uplatněný analytický přístup a jeho výsledky jsou však využitelé i pro další zkoumání, a navíc doplňují diskuzi o přijímání společné měny zejména na evropském kontinentu.
Vedoucí práce: Nikola Magdalena Taylor
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses