Růžová daň a zdanění menstruačních pomůcek - Zíková, Kateřina (2025)
Bakalářská práce zkoumá fenomén růžové daně a zdanění menstruačních pomůcek. Jejím cílem je potvrdit či vyvrátit dvě hlavní hypotézy, a to že západoevropské státy aplikují zpravidla nižší sazby DPH na menstruační pomůcky oproti státům na východě Evropy a že snížení sazby DPH na tyto pomůcky by představovalo účinný nástroj ke snížení chudoby a genderové nerovnosti. Teoretická část práce zahrnuje metaanalýzu devíti studií zabývající se růžovou daní a zasazuje celou problematiku do kontextu daňové spravedlnosti. Praktická část modeluje fiskální a cenové dopady navrhované změny, tedy snížení sazby DPH u těchto pomůcek v ČR, a rovněž odhaduje roční úsporu žen a pravděpodobný scénář daňového přesunu případné změny.