Postavení a význam veřejné správy v základním a středním vzdělávání v České republice - Follprechtová, Karolína (2025)
Bakalářská práce se zaměřuje na hodnocení postavení a významu veřejné správy v základním a středním vzdělávání v České republice. Cílem práce je analyzovat, jak veřejná správa ovlivňuje fungování základních a středních škol v oblastech podpory vzdělávacích programů, financování, školní inspekce, jazykového vzdělávání, mezinárodní spolupráce a dalšího vzdělávání pedagogických pracovníků. Součástí zkoumání je také hodnocení míry spokojenosti škol s činností státní správy a samosprávy. Na základě analýzy statistických údajů a polostrukturovaných rozhovorů s řediteli škol a zástupcem Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy bylo zjištěno, že spolupráce mezi veřejnou správou a školami probíhá prakticky na denní bázi. Ačkoli některé školy postrádají intenzivnější metodickou či finanční podporu, většina z nich vyjadřuje s fungováním veřejné správy celkovou spokojenost.