Tvorba a význam peněz - Šafránek, Jakub (2025)
Tato bakalářská práce se zabývá problematikou tvorby peněz v moderní ekonomice. Teoretická část představuje exogenní a endogenní teorii peněz a zdůrazňuje rozdílnou roli centrálních a komerčních bank v procesu tvorby peněz. Empirická část využívá Grangerův test kauzality k analýze vztahů mezi úvěry, vklady a měnovou bází v české ekonomice v letech 2013–2024. Výsledky ukazují, že úvěry statisticky předcházejí vkladům, zatímco měnová báze nevykazuje žádnou predikční sílu. Výsledky podporují endogenní teorii peněz.