Tvorba a význam peněz - Šafránek, Jakub; Časta, Martin; Šíma, Ondřej; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2025)
Tato bakalářská práce se zabývá problematikou tvorby peněz v moderní ekonomice. Teoretická část představuje exogenní a endogenní teorii peněz a zdůrazňuje rozdílnou roli centrálních a komerčních bank v procesu tvorby peněz. Empirická část využívá Grangerův test kauzality k analýze vztahů mezi úvěry, vklady a měnovou bází v české ekonomice v letech 2013–2024. Výsledky ukazují, že úvěry statisticky předcházejí vkladům, zatímco měnová báze nevykazuje žádnou predikční sílu. Výsledky podporují endogenní teorii peněz.
Vedoucí práce: Martin Časta
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finance [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses