Aplikace kalkulace na podniku zabývajícího se instalatérskými, topenářskými a stavebními pracemi - Hobzová, Kateřina (2025)
Cílem této práce je na základě analýzy nákladů zhodnotit současné postupy konkrétního podniku při sestavování kalkulací nákladů a navrhnout možnosti jejich optimalizace. Teoretická část se věnuje vymezení pojmů náklady, jejich členění a kalkulační postupy. Dále jsou popsány kalkulační vzorce, metody a principy alokace nákladů a možnosti sestavení kalkulace. Praktická část se zaměřuje na analýzu nákladů vybrané společnosti, na jejímž základě je navržen nový kalkulační vzorec, který má podniku sloužit jako nástroj pro efektivnější řízení nákladovosti.