Vliv rozpočtového omezení na konkurenceschopnost týmů ve Formuli 1 - Krátký, Kryštof; Kotrba, Vojtěch; Krejčová, Nikola, 1974-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2025)
Tato bakalářská práce se zabývá otázkou, zda zavedení rozpočtového omezení ve Formuli 1 od sezóny 2021 vedlo ke změně konkurenční rovnováhy mezi jednotlivými týmy. Konkurenční rovnováha je sledována ve třech rovinách: během jednotlivých závodů, v rámci sezóny a napříč sezónami. Práce využívá kvantitativní výzkumný přístup a kombinuje panelovou regresi, vícenásobnou lineární regresi a Spearmanův koeficient pořadové korelace. Analýza vychází z dat získaných prostřednictvím veřejně dostupného zdroje Ergast Developer API. Výsledky ukazují, že dopad regulace není jednotný. Zatímco v rámci sezóny dochází ke zlepšení konkurenční rovnováhy, na úrovni závodů a mezi sezónami se účinek buď neprojevuje, nebo naznačuje opačný trend. Přidanou hodnotu práce představuje komplexní pohled na problematiku včetně vlastní konstrukce a zpracování rozsáhlého datového souboru.
Vedoucí práce: Vojtěch Kotrba
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses