Historické milníky ve finančním řízení - vybrané významné britské společnosti - Klouček, Karel; Brabenec, Tomáš; Arlt, Josef, 1962-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2025)
Tato bakalářská práce se zaměřuje na finanční a ekonomické aspekty tří klíčových britských obchodních společností South Sea Company, East India Company a Royal African Company. Analyzuje jejich způsoby financování, strukturu kapitálu, obchodní modely a mechanismy řízení rizik, které umožnily jejich rychlý růst a expanzi na globálních trzích. Práce rovněž zkoumá dopady finančních operací těchto společností na vývoj raných kapitálových trhů, včetně známého finančního skandálu South Sea Company. Důležitou součástí je také analýza ekonomických a etických aspektů jejich podnikání, zejména souvisejících s obchodem s otroky a koloniálními praktikami. Cílem práce je přinést hlubší pochopení role těchto společností jako průkopníků moderního podnikání a finančních institucí, jejich přínosu i negativních dopadů na formování globální ekonomiky.
Vedoucí práce: Tomáš Brabenec
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: účetnictví a finanční řízení podniku [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses