Převodní ceny, vliv a přesah do manažerského řízení financí - Doleček, Kryštof (2025)
Bakalářská práce se zabývá základní legislativou a praktickým využitím převodních cen (dále TP, transfer pricing), v ekonomických strukturách, zejména v kontextu firmy, ve které působím. Hlavním cílem je analyzovat a přiblížit, jaký má TP vliv na manažerské rozhodování o společnosti, když při tvorbě cen služeb vykonávaných a fakturovaných mezi ekonomicky blízkými firmami, cen peněz mezi ekonomicky blízkými společnostmi v podobě úrokových sazeb při cash poolingu a financování dceřiných společností je třeba respektovat rámec místní a evropské legislativy. Teoretickým základem práce jsou metodiky OECD, pokyny GFŘ k převodním cenám a interní předpisy vycházející z analýzy trhu zpracované poradenskou firmou analyzované společnosti. Práce si klade za cíl nejen popsat základní principy TP a jejich legislativní rámec, ale také ilustrovat praktické kroky a úpravy, které společnost aktivně podniká k efektivnímu řízení, které umožňuje fungování v souladu se českou legislativou. Výsledek práce může být inspirací pro další společnosti, které se s tímto procesem začínají zaobírat, a poskytnout praktický náhled na problematiku ceny peněz a interního financování ve skupinách ekonomicky blízkých společností.