Vliv ekonomických podmínek na spotřebu cigaret v ČR - Rygiel, Adam; Kotrba, Vojtěch; Jordán, Lukáš; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2025)
Tato bakalářská práce se zabývá vztahem mezi vybranými socioekonomickými faktory a incidencí rakoviny plic v České republice v období let 2013–2022. Cílem práce bylo zjistit, zda a jakým způsobem proměnné jako míra nezaměstnanosti, reálná mzda, cena alkoholu, cena cigaret a rozvodovost ovlivňují výskyt tohoto onemocnění, a zda spotřeba cigaret vykazuje procyklický nebo proticyklický charakter. Z důvodu opožděného působení socioekonomických faktorů na zdravotní stav byly v celé analýze použity zpožděné proměnné. V rámci metodologie byla nejprve provedena vícenásobná lineární regrese se zpožděním, která naznačila problémy s multikolinearitou a autokorelací reziduí. Následně byl aplikován model generalizovaných nejmenších čtverců (GLS) se zpožděnými proměnnými a autoregresní strukturou chyb prvního řádu (AR (1)), který tyto nedostatky lépe zohledňuje. Výsledky ukázaly, že reálná mzda v předchozím roce je statisticky významným prediktorem incidence rakoviny plic, jelikož vyšší mzda je spojena s nižší incidencí. Ostatní proměnné, včetně nezaměstnanosti a rozvodovosti, nebyly statisticky významné. Spotřeba cigaret se dle výsledků jeví spíše jako proticyklická, což naznačuje, že v obdobích ekonomického poklesu dochází k vyšší expozici tabákovému kouři. Zjištění mají přínos pro oblast veřejného zdraví a tvorbu politik, protože poukazují na zpožděné účinky ekonomických podmínek na zdraví populace a význam socioekonomických intervencí v prevenci onkologických onemocnění.
Vedoucí práce: Vojtěch Kotrba
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses