Behaviorální finance - Pleskačová, Anežka; Brůna, Karel, 1973-; Brada, Jaroslav, 1964-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2025)
Tato bakalářská práce se zabývá behaviorálními financemi a vlivem psychologických jevů na investiční rozhodování drobných investorů v České republice. Teoretická část práce představuje srovnání tradiční finanční teorie s behaviorálním pří-stupem, který do finančního rozhodování zahrnuje psychologické a sociální faktory. Pozornost je věnována nejčastějším kognitivním zkreslením, mezi něž patří přehnaná sebedůvěra, averze ke ztrátě, ukotvení či stádové chování. Dále popisuje rozdíly v investičním chování mezi pohlavími a spekulační bubliny včetně příkladů bublin z praxe. Praktická část práce se opírá o kvantitativní výzkum realizovaný prostřednictvím dotazníkového šetření mezi drobnými investory v ČR. Cílem výzkumu je identifikovat, jaké psychologické faktory ovlivňují jejich investiční rozhodování a do jaké míry se tyto jevy v praxi projevují. Získané výsledky přispívají k hlubšímu porozumění investičního chování v českém prostředí a mohou sloužit jako podklad pro zvýšení efektivity investičního poradenství a finančního vzdělání.
Vedoucí práce: Karel Brůna
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finance [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses