Vliv ESG na oceňování v účetním výkaznictví - Lukavská, Michaela; Vašek, Libor, 1978-; Králíček, Vladimír, 1952-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2025)
Tato bakalářská práce se zabývá vlivem environmentálních, sociálních a správních (ESG) faktorů na oceňování v účetním výkaznictví. Vzhledem k rostoucímu důrazu na udržitelnost a zpřísňující se regulaci hraje ESG stále větší roli v rozhodování investorů a finančních institucí. Cílem práce je analyzovat, jak ESG ovlivňuje oceňování podniků v účetních standardech a zjistit, jakým způsobem banky zohledňují ESG při financování firem. Metodologicky je práce založena na analýze účetních výkazů a přístupu bank k úrokovým sazbám pro podniky s vysokým ESG skóre. Výsledky ukazují, že ESG faktory mohou mít významný dopad na oceňovací metody a rozhodování bank o financování. Podniky s vyšším ESG hodnocením často získávají lepší podmínky úvěrování a nižší rizikovou přirážku. Závěrem práce je doporučení pro podniky, jak efektivně integrovat ESG do svého účetního výkaznictví a finanční strategie.
Vedoucí práce: Libor Vašek
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: účetnictví a finanční řízení podniku [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses