Změny v ekonomickém prostředí a jejich dopad na výnosy korporátních dluhopisů : Investiční vs. spekulativní ratingy - Václavík, Adam (2025)
Cílem této práce je kvantifikovat a porovnat citlivost výnosů amerických korporátních dluhopisů různých ratingových kategorií (AAA, BBB, BB, CCC) na makroekonomické a finanční šoky. Oproti běžné praxi, kdy jsou výnosy uváděny jako agregované indexy pro investiční a spekulativní pásmo, v této bakalářské práci jsou jednotlivé ratingy zkoumány samostatně. Východiskem analýzy jsou měsíční časové řady za období 1997−2025. Data byla logaritmicky transformována a analyzována pomocí regresního modelu odhadovaného metodou nejmenších čtverců. Výsledky ukazují, že se reakce mezi jednotlivými ratingy liší. Univerzálně významnými prediktory jsou zpožděná hodnota závislé proměnné, výnos desetiletého státního dluhopisu, dividendový výnos akcií a ukazatel systémové zadluženosti. Pozornost je také věnována rozdílům v prediktivní síle modelu: zatímco ratingy BBB a BB vykazují výraznější citlivost a vyšší míru vysvětlené variability, ratingy AAA a CCC jsou relativně (ne)stabilní.