Mzdové rozdíly mezi muži a ženami v České republice - Soutnerová, Pavla (2025)
Tato bakalářská práce analyzuje vývoj mzdových rozdílů mezi muži a ženami v České republice v období 2015–2023. Zaměřuje se na vybrané strukturální faktory, které mohou tyto rozdíly ovlivňovat, zejména na vzdělání, věk a profesní klasifikaci. Zvláštní pozornost je věnována sektoru školství, který je považován za specifický díky regulovanému systému odměňování. Analýza vychází z agregovaných dat Českého statistického úřadu a využívá kombinaci deskriptivní statistiky a vícerozměrné regresní analýzy. Práce zjišťuje, že mzdové rozdíly přetrvávají napříč většinou vzdělanostních a profesních skupin, a to i po zohlednění dostupných strukturálních charakteristik. Nejvyšší rozdíly byly identifikovány u vysokoškolsky vzdělaných osob a v profesních třídách specialistů a řídicích pracovníků, naopak nejnižší v oblasti regionálního školství. Výběr školství jako cílového sektoru umožňuje lépe ilustrovat, že genderové rozdíly v odměňování mohou přetrvávat i v prostředí s formálně rovnými podmínkami.