Mzdové rozdíly mezi muži a ženami v České republice - Soutnerová, Pavla; Kureková, Lucie; Kotrba, Vojtěch; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2025)
Tato bakalářská práce analyzuje vývoj mzdových rozdílů mezi muži a ženami v České republice v období 2015–2023. Zaměřuje se na vybrané strukturální faktory, které mohou tyto rozdíly ovlivňovat, zejména na vzdělání, věk a profesní klasifikaci. Zvláštní pozornost je věnována sektoru školství, který je považován za specifický díky regulovanému systému odměňování. Analýza vychází z agregovaných dat Českého statistického úřadu a využívá kombinaci deskriptivní statistiky a vícerozměrné regresní analýzy. Práce zjišťuje, že mzdové rozdíly přetrvávají napříč většinou vzdělanostních a profesních skupin, a to i po zohlednění dostupných strukturálních charakteristik. Nejvyšší rozdíly byly identifikovány u vysokoškolsky vzdělaných osob a v profesních třídách specialistů a řídicích pracovníků, naopak nejnižší v oblasti regionálního školství. Výběr školství jako cílového sektoru umožňuje lépe ilustrovat, že genderové rozdíly v odměňování mohou přetrvávat i v prostředí s formálně rovnými podmínkami.
Vedoucí práce: Lucie Kureková
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses