Účetní zachycení dopadů změn měnových kurzů u českých společností - Boumová, Veronika (2025)
Tato bakalářská práce se zaměřuje na problematiku účetního zachycení dopadů změn měnových kurzů u českých podnikatelských subjektů. Cílem je analyzovat přístup českých společností k přepočtům cizoměnových aktiv a dluhů. Práce podrobně popisuje právní rámec v oblasti kurzových rozdílů, přepočtu měn a účetního vykazování cizoměnových položek. V praktické části je provedena analýza vybraného vzorku 120 společností, přičemž je zkoumáno použití denního versus pevného kurzu a rozsah zveřejnění měnové expozice v účetní závěrce. Výsledky analýzy ukazují na preferenci denního kurzu a odhalují různé přístupy společností k zachycování kurzových rozdílů. Práce přináší nejen teoretický přehled, ale i praktické poznatky o reálné účetní praxi v oblasti práce s cizí měnou.