Účetní a daňové aspekty fotbalového klubu v právních formách akciové společnosti a spolku v ČR. - Luňáček, Ondřej; Křivanec, Oto; Kučera, Martin; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2025)
Tato bakalářská práce analyzuje a porovnává účetní a daňové aspekty fotbalového klubu v právních formách akciové společnosti a spolku v České republice. Hlavním cílem práce je určit, která právní forma je pro fotbalové kluby výhodnější z hlediska ekonomické a administrativní zátěže. Teoretická část se věnuje popisu obou právních forem, jejich založení, organizační struktuře, požadavkům na vedení účetnictví s ohledem na specifické účetní transakce a daňovým povinnostem. V praktické části je na fiktivním fotbalovém klubu FC Ofsajdová Marže zpracována modelová případová studie, ve které je ukázáno vedení účetnictví v obou právních formách a následně vypočtena daň z příjmu. Výsledky modelové studie ukazují, že být spolkem je vhodnější pro menší a amatérské kluby, zatímco být akciovou společností je vhodnější pro profesionální kluby.
Vedoucí práce: Oto Křivanec
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: účetnictví a finanční řízení podniku [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses