Zásada opatrnosti v zahraničním podniku Ukrzaliznycja - Hába, Patrik (2025)
Bakalářská práce se věnuje aplikaci zásady opatrnosti v nestabilním prostředí Ukrajinských železnicích. Teoretická část vytváří velmi stručný podklad k následnému zkoumání. Představuje relevantní zásady, nástroje opatrnosti, informace o podniku a nastínění situace, ve které se Ukrajinské železnice nachází. Praktická část se zabývá okamžiky, na nichž lze nejlépe zhodnotit, jakým způsobem byla zásada opatrnosti uplatněna. První fází je odpisová politika v období okolo roku 2020. Druhá fáze se týká období 2022–2023. Ta obsahuje ocenění dlouhodobého majetku, závazků a pohledávek. Je sledována tvorba rezerv, opravných položek a detailnější představu o tvorbě odpisů doplňují informace z Českých drah. V závěru práce jsou shrnuty klíčové poznatky.