Vliv státní podpory na rozvoj elektromobility : Aplikace metody difference-in-differences v ČR a Norsku. - Kotek, Vladan (2025)
Tato bakalářská práce se zabývá vlivem státní podpory na rozvoj elektromobility, a to prostřednictvím komparativní analýzy České republiky a Norska v období let 1990– 2024. Cílem je zjistit, zda a jak se konkrétní zásahy promítly do zvýšení počtu nových registrací elektromobilů. Norsko zde slouží jako referenční země díky dlouhodobé a systematické podpoře elektromobility. Práce vychází z ekonomických teorií tržního selhání a zdůrazňuje význam státních zásahů při podpoře rozšiřování nových technologií. V rámci analýzy jsou kombinovány kvalitativní deskripce vývoje podpůrných politik a trendů v registracích elektromobilů s metodou Difference-in-Differences. Ze závěrů práce vychází že komplexní, stabilní a dobře cílené balíčky podpůrných opatření v Norsku vedly k výraznému růstu trhu elektromobilů, zatímco v České republice vedla nekoordinovaná, méně intenzivní podpůrná opatření k pomalejšímu nástupu elektromobility.