Vliv státní podpory na rozvoj elektromobility : Aplikace metody difference-in-differences v ČR a Norsku. - Kotek, Vladan; Kureková, Lucie; Čihák, Jakub; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2025)
Tato bakalářská práce se zabývá vlivem státní podpory na rozvoj elektromobility, a to prostřednictvím komparativní analýzy České republiky a Norska v období let 1990– 2024. Cílem je zjistit, zda a jak se konkrétní zásahy promítly do zvýšení počtu nových registrací elektromobilů. Norsko zde slouží jako referenční země díky dlouhodobé a systematické podpoře elektromobility. Práce vychází z ekonomických teorií tržního selhání a zdůrazňuje význam státních zásahů při podpoře rozšiřování nových technologií. V rámci analýzy jsou kombinovány kvalitativní deskripce vývoje podpůrných politik a trendů v registracích elektromobilů s metodou Difference-in-Differences. Ze závěrů práce vychází že komplexní, stabilní a dobře cílené balíčky podpůrných opatření v Norsku vedly k výraznému růstu trhu elektromobilů, zatímco v České republice vedla nekoordinovaná, méně intenzivní podpůrná opatření k pomalejšímu nástupu elektromobility.
Vedoucí práce: Lucie Kureková
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses