Má cena emisních povolenek vliv na cenu energií? : - Makovec, Filip (2025)
Cílem této práce je analyzovat vliv ceny emisních povolenek na ceny elektrické energie v České republice a Německu na datech z fáze 4 Evropského systému emisního obchodování. V teoretické části je rozebráno, jak fungují emisní povolenky a Evropský systém emisního obchodování. Dále je rozebrán mechanismus vlivu emisních povolenek na cenu elektrické energie, včetně vlivu energetických komodit, a jsou představeny studie zkoumající tento vztah. V empirické části je pomocí VAR modelu testován vliv cen emisních povolenek a cen energetických komodit na ceny elektrické energie. Výsledky práce ukazují, že vliv cen emisních povolenek a zemního plynu na ceny elektrické energie je statisticky významný.