Má cena emisních povolenek vliv na cenu energií? - Makovec, Filip; Ruschka, Adam; Rotschedl, Jiří, 1982-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2025)
Cílem této práce je analyzovat vliv ceny emisních povolenek na ceny elektrické energie v České republice a Německu na datech z fáze 4 Evropského systému emisního obchodování. V teoretické části je rozebráno, jak fungují emisní povolenky a Evropský systém emisního obchodování. Dále je rozebrán mechanismus vlivu emisních povolenek na cenu elektrické energie, včetně vlivu energetických komodit, a jsou představeny studie zkoumající tento vztah. V empirické části je pomocí VAR modelu testován vliv cen emisních povolenek a cen energetických komodit na ceny elektrické energie. Výsledky práce ukazují, že vliv cen emisních povolenek a zemního plynu na ceny elektrické energie je statisticky významný.
Vedoucí práce: Adam Ruschka
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses