Přehled o peněžních tocích a přehled o změnách vlastního kapitálu v účetních závěrkách českých společností - Špindler, Tadeáš (2025)
Střední a velké účetní jednotky mají dle zákona o účetnictví povinnost sestavit a zveřejnit vedle základních výkazů rovněž přehled o peněžních tocích a přehled o změnách vlastního kapitálu. Tyto výkazy slouží ke zvýšení transparentnosti a vypovídací schopnosti účetní závěrky. Tato práce se zaměřuje výhradně na účetní závěrky velkých obchodních společností a analyzuje zejména formu a obsah přehledu o peněžních tocích a přehledu o změnách vlastního kapitálu. Dále jsou sledovány doplňující aspekty, jako jsou vlastnické vztahy, využití cash-poolingu a výplata podílů na zisku. Teoretická část se věnuje vysvětlení základních pojmů, právnímu rámci a interpretacím Národní účetní rady. Výsledky výzkumu poukazují u účetních jednotek na jednoznačnou preferenci nepřímé metody při sestavení přehledu o peněžních tocích. Dále bylo zjištěno, že u téměř tří čtvrtin účetních jednotek struktura přehledu o změnách vlastního kapitálu odpovídá doporučením Národní účetní rady.