Vliv makroekonomických šoků na ceny nemovitostí v ČR a Rakousku - Korbel, Ondřej; Krejčová, Nikola, 1974-; Klement, Josef, 1990-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2025)
Cílem této bakalářské práce je vyhodnotit dopady makroekonomických šoků na vývoj cen rezidenčních nemovitostí v České republice a Rakousku v období let 2008–2024 a identifikovat rozdíly v citlivosti obou trhů na vybrané ekonomické proměnné. Práce vychází z teoretických poznatků o hospodářském cyklu, fungování realitního trhu a přenosových mechanismech makroekonomických šoků. Součástí teoretické části je také popis institucionálních odlišností mezi oběma zeměmi, zejména v oblasti struktury bydlení, financování a regulace trhu. Praktická část využívá ekonometrický přístup založený na modelech ARDL, které umožňují současně analyzovat krátkodobé i dlouhodobé vztahy mezi cenami nemovitostí a makroekonomickými ukazateli. Výpočty jsou provedeny na čtvrtletních datech za období 2008–2024 a zahrnují dva samostatné modely – pro Českou republiku a pro Rakousko. Získané dlouhodobé multiplikátory i krátkodobé ECM specifikace naznačují, že český trh je citlivější na vývoj hospodářského cyklu, zatímco v Rakousku se projevují odlišné dlouhodobé vazby mezi cenami, inflací a úrokovými sazbami; tyto rozdíly je však nutné interpretovat s opatrností. Výrazná setrvačnost cen v obou zemích je potvrzena vysokým koeficientem u zpožděné hodnoty indexu. Interpretace výsledků zohledňuje omezení analýzy, zejména dostupnost a strukturu časových řad a skutečnost, že modely zachycují korelace, nikoliv příčinné vztahy. I přes tato omezení poskytuje práce ucelený přehled o tom, jak makroekonomické šoky ovlivňují ceny rezidenčních nemovitostí ve dvou odlišných ekonomických prostředích.
Vedoucí práce: Nikola Magdalena Taylor
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2026
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2026
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses