Ocenění cenných papírů a podílů metodou ekvivalence v individuálních účetních závěrkách českých společností - Vacík, Michal; Stiebal, Richard; Pospíšil, Jiří, 1988-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2025)
Tato bakalářská práce se zabývá oceňováním cenných papírů a podílů metodou ekvivalence v individuálních účetních závěrkách českých společností. V teoretické části je popsána právní úprava této metody v českém účetnictví a její porovnání s úpravou mezinárodním účetním standardu IAS 28. Praktická část analyzuje použití metody ekvivalence na vzorku 150 velkých účetních jednotek, přičemž je zjištěno, že tuto metodu používá pro ocenění dlouhodobého finančního majetku pouze méně než čtvrtina z nich. Výsledky rovněž poukazují na to, že metoda ekvivalence může mít významný dopad na výši vlastního kapitálu a může přispívat k věrnějšímu zobrazení ekonomické reality účetní jednotky.
Vedoucí práce: Richard Stiebal
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: účetnictví a finanční řízení podniku [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses