Vztah hypotečního trhu a cenové stability v české ekonomice - Liebscher, Martin (2025)
Tato bakalářská práce analyzuje vztah mezi hypotečním trhem a cenovou stabi- litou v české ekonomice. V teoretické části je popsán transmisní mechanismus měnové politiky se zaměřením na hypoteční trh. Dále jsou popsány nástroje makroobezřetnostní politiky (LTV, DSTI, DTI), inflace a její možné propojení s vývojem cen nemovitostí. Teoretická východiska jsou podpořena studiemi Mish- kina (2007), Kuttnera (2014) a dalších autorů. V praktické části je použit ba- yesovský vektorový autoregresní model (BVAR) s identifikací podle znaménkové restrikce. Model zkoumá kvartální data z období 2009–2024. Výsledky u podmí- něných predikcí ukázaly, že přidáním proměnných spojených s hypotečním trhem se částečně zvyšuje přesnost predikce inflace, zejména v období vysoké volatility. Impulzní odezvy (IRF) potrvrdily, že šoky do hypoteční expanze nebo růstu cen nemovitostí zvyšují inflaci a mohou tvořit mírné proinflační tlaky v rámci české ekonomiky. Naopak růst hypotečních sazeb vede ke snížení inflace i cen nemo- vitostí. Práce tak přináší evidenci ohledně oboustranného simultánního vztahu mezi nemovitostním trhem a spotřebitelskou inflací. Zjištění podporují obavy České národní banky (ČNB) o inflační tlaky plynoucí z momentálně přehřívají- cího se trhu nemovitostí a ceteris paribus mohou odůvodnit přísnější nastavení měnové politiky.