Analýza změny konkurenceschopnosti jihoevropských zemí během krize eurozóny se zaměřením na trh práce - Petříček, Vilém; Brůna, Karel, 1973-; Smrčková, Martina; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2025)
Tato bakalářské práce si klade za cíl analyzovat, jak se měnila konkurenceschopnost především jihoevropských států v letech 2007-2015, a jaké jsou hlavní determinanty jejího vývoje. V první části práce jsou prozkoumány a zpracovány teoretické základy národní konkurenceschopnosti, a také způsoby jejího měření a vztahy s vybranými makroekonomickými veličinami. V druhé části je pak provedena samotná analýza vybraných ukazatelů národní konkurenceschopnosti, především jednotkových mzdových nákladů, jeho komponent, reálného efektivního kurzu, sald běžného účtu a zahraničního zadlužení. Z analýzy vyplývá, že za ztrátou konkurenceschopnosti většiny zasažených zemí stojí pomalu rostoucí produktivita práce a vysoké mzdy, a to i přes vysokou míru nezaměstnanosti.
Vedoucí práce: Karel Brůna
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finance [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses