Míra urbanizace a její vliv na reálné důchody zemědělských pracovníků v evropských zemích v letech 2000-2019 - Tůma, Matěj; Ježek, Jan; Kouba, Luděk; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2025)
Tato bakalářská práce zkoumá vztah mezi urbanizací a reálnými důchody zemědělských subjektů v evropských zemích v letech 2000–2019. Cílem je ověřit, zda urbanizace ovlivňuje agrární důchody a zda trh práce funguje jako transmisní kanál. Panelová analýza s fixními efekty hypotézu o pozitivním vlivu urbanizace vyvrací – urbanizace má sice statisticky významný vliv, avšak většinou přispívá k poklesu příjmů. Také sekundární hypotéza není potvrzena, protože proměnná trhu práce je významná jen v některých modelech. Komparativní analýza ukazuje, že dopad urbanizace se liší podle sociálních, ekonomických a institucionálních podmínek v jednotlivých zemích. Práce přispívá k porozumění strukturálním změnám v evropské ekonomice a může podpořit formulaci zemědělské a regionální politiky.
Vedoucí práce: Jan Ježek
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses