Analýza volatility investic v České republice - Kolínská, Nikola; Pokorný, Tomáš; Chytil, Zdeněk, 1949-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2025)
Cílem této práce je analýza volatility investic v české ekonomice v letech 2010-2023 za použití modelu EGARCH-X, který zohledňuje nejen dynamiku minulých šoků, ale také vlivy makroekonomických proměnných. Nejprve jsou představeny makroekonomické teorie a faktory, které ovlivňují volatilitu investic. Následně je v praktické části na základě odhadu modelu ověřena platnost těchto teorií. Výsledky ukazují, že volatilita investic není náhodná, ale je ovlivňována vývojem klíčových makroekonomických faktorů, jakými jsou HDP, objem úvěrů a nezaměstnanost. Potvrzena byla vysoká setrvačnost volatility i její asymetrie, což odpovídá tzv. leverage efektu (Campbell & Hentschel, 1992). Statisticky významné proměnné ukazují, že volatilita investic je výsledkem vzájemného působení finančních podmínek, hospodářských cyklů a očekávání investorů. Dále práce naznačuje, že makroekonomické faktory mají dlouhodobý vliv na investiční rozhodování. Významnost těchto vztahů je důležitá pro tvorbu hospodářské politiky zaměřené na stabilní ekonomický vývoj.
Vedoucí práce: Tomáš Pokorný
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses