Analýza ziskovosti výkonů na příkladu konkrétního podniku - Oulický, Adam (2025)
Tato bakalářská práce se zaměřuje na analýzu ziskovosti výkonů v podniku EasyGo a.s., který poskytuje taxislužby. Cílem práce je zjistit, jaký přínos mají pro podnik vybrané typy vozidel, konkrétně Toyota Camry Hybrid a Škoda Superb, a který z nich je přínosnější. V teoretické části jsou vysvětleny klíčové ekonomické pojmy jako zisk, marže, náklady, výkon a bod zvratu. Aplikační část vychází z interních dat podniku a popisuje současný způsob controllingu, včetně výpočtu marží a bodu zvratu. Následně je navržena úprava systému controllingu, spočívající v rozdělení flotily na aktivní a rezervní část. Tento přístup zpřesňuje hodnocení ziskovosti výkonů. Celkový přínos Toyot je z důvodu většího počtu vozidel této značky ve flotile výrazně vyšší než u Škody Superb. Přestože marže jednoho vozidla Toyota je nižší než u jednoho vozidla Škody Superb, podnik z mnoha důvodů preferuje jejich vyšší zastoupení ve flotile. Na základě výsledků je doporučeno aplikovat upravený systém i na zbylou část flotily.