Analýza ziskovosti výkonů na příkladu konkrétního podniku - Oulický, Adam; Knorová, Kateřina; Fibírová, Jana, 1951-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2025)
Tato bakalářská práce se zaměřuje na analýzu ziskovosti výkonů v podniku EasyGo a.s., který poskytuje taxislužby. Cílem práce je zjistit, jaký přínos mají pro podnik vybrané typy vozidel, konkrétně Toyota Camry Hybrid a Škoda Superb, a který z nich je přínosnější. V teoretické části jsou vysvětleny klíčové ekonomické pojmy jako zisk, marže, náklady, výkon a bod zvratu. Aplikační část vychází z interních dat podniku a popisuje současný způsob controllingu, včetně výpočtu marží a bodu zvratu. Následně je navržena úprava systému controllingu, spočívající v rozdělení flotily na aktivní a rezervní část. Tento přístup zpřesňuje hodnocení ziskovosti výkonů. Celkový přínos Toyot je z důvodu většího počtu vozidel této značky ve flotile výrazně vyšší než u Škody Superb. Přestože marže jednoho vozidla Toyota je nižší než u jednoho vozidla Škody Superb, podnik z mnoha důvodů preferuje jejich vyšší zastoupení ve flotile. Na základě výsledků je doporučeno aplikovat upravený systém i na zbylou část flotily.
Vedoucí práce: Kateřina Knorová
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: účetnictví a finanční řízení podniku [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses