Bariéry evropského kapitálového trhu pohledem rizikového kapitálu - Charvát, Martin (2025)
Evropský venture kapitál se i přes rostoucí zájem o inovace a digitální ekonomiku stále potýká s řadou překážek, které brání dynamickému rozvoji startupového prostředí. Tato bakalářská práce se zaměřuje na identifikaci a analýzu hlavních bariér, které zpomalují růst venture kapitálu v Evropě ve srovnání se Spojenými státy. Vedle teoretického ukotvení problematiky práce využívá případové studie z Estonska a České republiky, rozhovory s investory a odborníky z praxe a datovou analýzu srovnání. Výsledky ukazují, že klíčovými faktory evropského zaostávání jsou roztříštěná legislativa, nízké zapojení institucionálních investorů a kulturně odlišný přístup k riziku. Práce formuluje doporučení, jak zefektivnit evropský kapitálový trh, zejména prostřednictví regulatorních forem, aktivace institucionálního kapitálu a rozvoje datové infrastruktury. Cílem je podpořit hlubší porozumění tomu, co Evropě chybí k vytvoření skutečně konkurenceschopného inovačního ekosystému.