Bariéry evropského kapitálového trhu pohledem rizikového kapitálu - Charvát, Martin; Jablonský, Petr; Pláničková, Markéta; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2025)
Evropský venture kapitál se i přes rostoucí zájem o inovace a digitální ekonomiku stále potýká s řadou překážek, které brání dynamickému rozvoji startupového prostředí. Tato bakalářská práce se zaměřuje na identifikaci a analýzu hlavních bariér, které zpomalují růst venture kapitálu v Evropě ve srovnání se Spojenými státy. Vedle teoretického ukotvení problematiky práce využívá případové studie z Estonska a České republiky, rozhovory s investory a odborníky z praxe a datovou analýzu srovnání. Výsledky ukazují, že klíčovými faktory evropského zaostávání jsou roztříštěná legislativa, nízké zapojení institucionálních investorů a kulturně odlišný přístup k riziku. Práce formuluje doporučení, jak zefektivnit evropský kapitálový trh, zejména prostřednictví regulatorních forem, aktivace institucionálního kapitálu a rozvoje datové infrastruktury. Cílem je podpořit hlubší porozumění tomu, co Evropě chybí k vytvoření skutečně konkurenceschopného inovačního ekosystému.
Vedoucí práce: Petr Jablonský
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: účetnictví a finanční řízení podniku [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses