Nelegální činnosti v bankovní sféře - Fürst, Daniel (2025)
Tato bakalářská práce se zabývá problematikou nelegálních činností v bankovní sféře, s důrazem na jejich projevy, průběh a dopady na finanční instituce i širší ekonomické prostředí. Cílem práce je analyzovat právní rámec, institucionální nastavení a efektivitu opatření zaměřených na prevenci a postih těchto činností v České republice a Rakousku. Teoretická část se věnuje definici a charakteristice vybraných forem finanční kriminality. Praktická část se soustředí na komparativní analýzu České republiky a Rakouska prostřednictvím vybraných problémů v oblasti praní špinavých peněz a insider tradingu. Získaná data z konkrétních příkladů a veřejně dostupných zdrojů jsou zanalyzována a následně použita k srovnání zemí.