Vliv socioekonomických faktorů na výsledky prezidentských voleb v USA v letech 2000–2024. - Machoň, Martin (2025)
Bakalářská práce se zabývá vztahem mezi socioekonomickými faktory a výsledky prezidentských voleb ve Spojených státech amerických v období let 2000–2024. Cílem práce je identifikovat, které socioekonomické ukazatele nejvíce ovlivňují rozdíl volební podpory kandidáta úřadující politické strany a kandidáta opozice. Práce vychází z teorie ekonomického hlasování. Analýza se zaměřuje na sedm volebních cyklů, pro které jsou sestaveny proměnné popisující hospodářský vývoj během funkčních období. V praktické části jsou pomocí jednoduchých lineárních regresních modelů testovány jak objektivní makroekonomické ukazatele, tak ukazatele subjektivního vnímání ekonomiky. Závěry naznačují, že právě subjektivní vnímání ekonomické situace veřejností vykazuje vyšší schopnost vysvětlit volební výsledek než tradiční ekonomické ukazatele.