Dopad zavedení útvarového členění nákladů na jejich alokaci - Lebedová, Denisa; Zahradníček, Tomáš; Petera, Petr, 1976-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2025)
Tato bakalářská práce se zabývá alokací nákladů ve společnosti Assa Abloy Entrance Systems s. r. o. a to v souvislosti se zavedením vnitropodnikového útvarového členění. Cílem práce je analyzovat způsob alokace nákladů v podniku před zavedením útvarového členění, popsat průběh zavedení tohoto členění a na modelovém příkladu zhodnotit dopady tohoto kroku na alokaci nákladů. Metody využité v praktické části této bakalářské práce jsou polostrukturované rozhovory s finančním ředitelem společnosti, poznatky z autorčina pozorování v rámci působení ve společnosti a rozbor účetních dat z účetního systému Helios. Jednou z výzkumných otázek, které si tato práce klade je „Přispěje zavedení útvarového členění k přesnější alokaci nákladů?“. Výsledky modelového příkladu, ukazují, že zavedení vnitropodnikového útvarového členění přispělo k přesnější a spravedlivější alokaci nákladů mezi jednotlivé útvary a celý proces alokace udělalo více transparentní. Práce zároveň navrhuje doporučení, pro ještě efektivnější řízení nákladů.
Vedoucí práce: Tomáš Zahradníček
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: účetnictví a finanční řízení podniku [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses