Výzkum a vývoj v účetnictví a v daních - Olexa, Lukáš; Molín, Jan, 1978-; Králíček, Vladimír, 1952-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2025)
Tématem této bakalářské práce je výzkum a vývoj v rámci účetnictví a daní. Cílem této práce je popsat základní účetní a daňová specifika, se kterými se setkávají účetní jednotky, které účtují o výzkumu a vývoji. Dále má za cíl popsat základní společné znaky a rozdíly mezi přístupy k výzkumu a vývoji z hlediska českého účetnictví a standardů IFRS. Posledním cílem je popsat účetní postupy konkrétní společnosti. Práce je rozdělena na teoretickou a praktickou část. Teoretická část je tvořena třemi kapitolami. První se věnuje popisu dlouhodobých nehmotných aktiv a jejich účetních specifik z hlediska českého účetnictví a z hlediska IFRS. Druhá kapitola se již zaměřuje přímo na výzkum a vývoj také z hlediska těchto dvou účetních systémů. Ve třetí kapitole jsou pak popsány daňová specifika, týkající se zejména odpočtu na podporu výzkumu a vývoje. V praktické části jsou ukázány postupy účtování dvou projektů, které byly zpracovány na základě reálných čísel ve spolupráci se skutečnou účetní jednotkou.
Vedoucí práce: Jan Molín
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: účetnictví a finanční řízení podniku [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses