Post-krizový socioekonomický vývoj evropských zemí - Doubic, Václav (2025)
Bakalářská práce se zabývá analýzou dopadů nedávných makroekonomických šoků na socioekonomický vývoj dvanácti evropských zemí v letech 2020–2023. Práce se zaměřuje na komparaci vývoje HDP, inflace, nezaměstnanosti a veřejného zadlužení mezi státy eurozóny, členskými zeměmi Evropské unie s vlastní měnou a evropskými státy mimo Evropskou unii. Na základě vytvořeného indexu odchylek od predikovaného vývoje bylo zjištěno, že nejvýraznější negativní dopady byly zaznamenány u členských států Evropské unie s vlastní měnou, nikoli v zemích eurozóny. Hypotéza o vyšší zranitelnosti států eurozóny se tímto nepotvrdila. Práce přináší nové poznatky o významu institucionálního uspořádání, míry ekonomické integrace a autonomie hospodářské politiky při zvládání krizí.