Odpisování dlouhodobého hmotného majetku a jeho vliv na odloženou daň - Lojíková, Kateřina (2025)
Tato bakalářská práce se zabývá odpisováním dlouhodobého hmotného majetku a jeho vlivem na vznik odložené daně. Cílem práce je přiblížit rozdíly mezi účetním a daňovým odpisováním dlouhodobého hmotného majetku a objasnit jejich následovný dopad na vznik odložené daňové pohledávky nebo dluhu. Teoretická část se nejprve zaměřuje na účetní a daňové odpisování dlouhodobého hmotného majetku včetně detailnějšího popisu určitých metod odpisování. Následně je věnována pozornost vzniku odložené daně v důsledku přechodných rozdílů vyplývajících z odlišného účetního a daňového odpisování. V praktické části jsou teoretické poznatky aplikovány na komplexním příkladu fiktivní společnosti.