Aplikace vybraných metod v účetnictví lékařských zařízení (rozdíly mezi veřejným a soukromým sektorem) - Suljić, Hana (2025)
Bakalářská práce se zaměřuje na srovnání hospodaření a účetního vykazování nemocnice ve veřejném a soukromém sektoru. Hlavním cílem je identifikovat rozdíly v účetních výkazech, výdajové struktuře, přístupu k financování, motivaci managementu a vztahu k principům společenské odpovědnosti (CSR). Teoretická část poskytuje přehled o systému financování zdravotnictví v České republice, právních formách lékařských zařízení a příslušných účetních předpisech. Praktická část je založena na analýze údajů z veřejně dostupných údajů z konkrétní soukromé a veřejné nemocnice, přičemž porovnává jejich nákladovost, ziskovost, strukturu vlastního kapitálu, zaměstnance a způsob financování. Důraz je kladen na interpretaci těchto rozdílů. Závěr shrnuje přístup nemocnic v soukromém a veřejném sektoru z hlediska finančního řízení, korporátní a sociální odpovědnosti s ohledem na rozdílné právní formy. Jedná se o klíčové aspekty, které je potřeba brát v potaz zejména v sektoru zdravotnictví, kde nehrají roli pouze předpisy, ale také morálka. Práce otevírá spoustu témat pro bádání, na která lze navázat v budoucnosti při zpracování prací s podobnou tématikou.