Síla odolnosti farmaceutického průmyslu v USA vůči ekonomickým krizím - Králík, Martin (2025)
Bakalářská práce se zaměřuje na hodnocení odolnosti farmaceutického průmyslu v USA vůči ekonomickým krizím. Cílem práce je vyhodnotit hypotézu o míře odolnosti amerického farmaceutického průmyslu vůči ekonomickým krizím pro období 1993–2023, především s důrazem na tři hlavní ekonomické krize v tomto období Práce kombinuje analýzu strukturálních a ekonomických rysů farmaceutického průmyslu s praktickou regresní analýzou celého odvětví a multikriteriálním hodnocením vybraných firem. Výsledky regresní analýzy ukazují, že ekonomické krize negativně ovlivňují růst tržeb farmaceutického sektoru, avšak až s časovým zpožděním. Multikriteriální hodnocení ukazuje negativní dopad především na ziskovost firem (EBITDA marži). Naopak stabilitu projevily výdaje na výzkum a vývoj a samotné tržby. Přidanou hodnotou práce je komplexní přehled vývoje celého odvětví a kombinace kvantitativních i kvalitativních přístupů. Práce tak přispívá k hlubšímu pochopení dynamiky farmaceutického sektoru během krizových období a nabízí podněty pro hospodářskou politiku i firemní strategii.